Broad Peak 2015

Broad Peak 2015
Òscar Cadiach aspira a assolir el seu 14è vuitmil. L'expedició al Broad Peak (8.047 m) l'integren Carles Figueras i Jordi Bosch 'Barraca’, el navarrès Patxi Goñi i la metgessa, Anna Pujol

dimecres, 22 de juliol del 2015

Cadiach inicia dijous l’ascens al Broad Peak

‘Aquesta nit tirarem amunt’: aquest és el missatge que ens ha enviat l’Òscar Cadiach des del camp base del Broad Peak. Ho ha fet després d’escoltar el so de l’helicòpter i l’olor a querosè, que posaven fi a dos dies de malson per la companya japonesa, Sumiyo Tsuzuki i pels cinc integrants de l’expedició. Helicòpter 'is coming in one hour' és el missatge que havia rebut l’Òscar una hora abans, i que precedia la sortida de l’aparell des d’Skardu



L’helicòpter no va poder enlairar-se dimarts degut al mal temps. Mentrestant, l’alpinista nipona esperava a un quilòmetre del camp base del Broad, en un improvisat hospital de campanya. Al seu costat, en tot moment, les cures de la metgessa de l’expedició, Anna Pujol.
Com descriu el company d’expedició Patxi Goni al seu bloc, ‘la tasca de l’Anna amb ella –Sumiyo- és absolutament encomiable. No crec que mai s’hagi vist en aquest camp fer tant amb tant pocs recursos. Afegeix el navarrès que ‘fins i tot l’ha sotmès a una operació quirúrgica per estabilitzar el màxim possible el dantesc trencament’. Goñi explica com a les vuit del matí de dilluns l’allau ‘va fer sonar totes les alarmes’. Recorda com es van mirar els 5 integrants de l’expedició, van agafar els estris i van sortir ‘pitant’ cap a la paret, fins els 5.300 metres.
L’alpinista lamenta la pèrdua del portejador d’alçada paquistanès. Diu que ‘tal com va quedar la muntanya, l’allau deuria ser fortíssim i no es va poder fer res per localitzar-lo’.
Goñi es va afegir a l’evacuació de Sumiyo al costat de quatre sherpas, que ja la tenien embolicada en un sac i una estoreta i subjecta amb cordes. Van descendir tot sortejant successius allaus. Una situació agreujada, a més, per la forta pendent i per l’arribada de la zona de roques, on semblava que ‘la muntanya volia quedar-se a Sumiyo’ relata Goñi.
El saber que la companya ‘Vespino’ -com l’anomenen tots afablement- ja es troba a l’hospital, els ha animat a plantejar l’atac al cim.   

La intenció es sortir aquest dijous, cap a les dues de la matinada i arribar fins el camp 2 per dormir. Dijous i divendres, repetiran l’operació –progressant el màxim de nit per evitar les altes temperatures del dia- i arribar als Camps 3 i 4. Dissabte, intentaran el cim i tornaran.  

Pel camí, es trobaran els bascos Juanito Oiarzabal i Alberto Zerain, que ja han fet nit aquest dimecres a Camp 2 (segons la revista Desnivell).
Aquesta previsió com sempre pot variar en funció del que es vagin trobant a mida que progressin pel Broad, on a la part superior hi ha molta neu acumulada.
Aquesta nit enfilaran novament el corredor Hermann Buhl, que van obrir al poc d’arribar al Broad en l’aclimatació. Pujaran Òscar Cadiach, Patxi Goñi, Carles Figueras i la metgessa Anna Pujol. El cinquè component, Jordi Bosch ‘Barraca’ ha decidit quedar-se al camp base.
Us seguirem informant de tota l’evolució i, com sempre, l’Òscar trucarà al programa el Pont de Mahoma en arribar als respectius camps d’altura.
Si s’acompleixen les previsions, dissabte farem un programa especial de El Pont de Mahoma, a la sintonia de Tarragona Ràdio, per seguir l’atac al cim.


Molta sort companys...!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Feu els vostres comentaris